Sidste weekend var Kristian og jeg på tur til Møns Klint, et af de smukkeste steder jeg har oplevet i Danmark, og det bedste sted at tage hen og få en vaskeægte de-stress oplevelse. Jeg blev simpelthen i så godt humør og helt afstresset.

Et udtryk jeg for nyligt er stødt på, beskriver det meget godt, nemlig Shinrin Yoku.

Et japansk udtryk som betyder ”skovbad”. Og dækker over de helende egenskaber det har at opholde sig i naturen og tage et såkaldt ”skovbad”. En slags natur- eller skov terapi kan man vel sige. Begrebet er startet i 1980erne hvor Japanske forskere har dokumenteret en masse videnskabelig fordele ved at opholde sig og bruge tid i naturen. Et fint udtryk synes jeg.

Samtidig hører jeg om flere og flere undersøgelser som bekræfter at det at opholde sig i naturen virkelig gør en forskel for ens psykiske velbefindende.

I perioder hvor jeg har oplevet stress, som har sat sig lidt fast i kroppen eller døjet hormonelle ubalancer som også påvirker ens humør, der gør det virkelig en stor forskel for mig at komme ud i naturen. Når vi besøger min familie i jylland er det også obligatorisk at jeg skal en tur i skoven og gå.

Det er egentlig ikke fordi jeg er specielt friluftsagtig, faktisk slet ikke, jeg kunne fx ikke forestille mig noget værre end at sove i telt, men gode vandreture er virkelig godt.

Er man stresset eller er lidt ekstra sensitiv overfor stress og andre stressfremmende stimulanser som jeg i perioder kan være, kan det også være godt at skære ned på fx hård motion og koffein, da det kan booste ens stress niveau og stresshormoner yderligere.

Derfor er jeg også stoppet (i hvert fald i en periode) med at drikke kaffe og stoppet med al høj-intens konditionstræning, endda også mine løbeture.

Løb minder om flugt og er man stressramt, kan kroppen opleve det som endnu mere stressende, selvom løb ellers kan være rigtig godt for ens fysiske og mentale velvære. Det er selvfølgelig ikke alle der oplever det på den måde, så man må mærke efter hvad ens krop har brug for.

Men derfor har jeg byttet løbeturene ud med vandreture (og yoga/meditation), og allerhelst i natur af en eller anden form. At gå i skoven er nærmest også en form for meditation.

Og derfor prøver jeg at finde nye steder og nye vandreruter rundt omkring, som vi kan besøge.

I sidste weekend blev det så en tur til Møns Klint. Et sted jeg aldrig havde været før men som var en helt vild oplevelse. Man bliver forbavset over at det sted rent faktisk findes i Danmark.

Det er et af de smukkeste steder jeg har set, med de høje stejle hvide klinteskråninger, til havets turkisblå farve, og den flotteste skov.

Vi havde pakket en picnic kurv og startede ved en picnic plads i skoven ved det område som hedder Havrelukke, hvis nogen skulle få lyst til at prøve samme tur. Ved Havrelukke kan man også parkere. Der er ikke mange mennesker der, selv på en lørdag . Derfra kan man gå igennem skoven et lille stykke og ned til klinten hvor der selvfølgelig er den flotteste udsigt over havet, og de smukke hvide skråninger. Skrænterne hvor man går er ret højt oppe så der er virkelig god udsigt

Derfra kan man egentlig bare følge ruten langs kanten hele vejen til man når til det der hedder GeoCenter Møns Klint hvor man bl.a. lige kan låne et toilet hvis man ikke er til den naturlige model hehe, og man kan også købe mad hvis man ikke selv har noget med. Der er dog også en del flere mennesker der i modstæning til resten af turen, men området er også virkelg stort, så generelt føles det ikke overrendt.

Ved GeoCentret er der også en trappe hele vejen ned til vandet. Jeg tror der er 400-450 trin som man jo skal op ad igen, så det skal man lige have i tankerne når man går ned, men det er turen værd. Man fornemmer virkelig størrelsen på det hele dernede fra, og der er små rislende vandfald langs trappen når man kommer helt ned. Det virker ret meditativt, sammen med havets bølgeskvulp og fuglekvidderet fra skoven.

Har man parkeret ved Havrelukke kan man følge en af ruterne fra Geocentret igennem skoven tilbage, eller tage den samme rute oppe langs klintekanten, eller man kan gå nede langs vandet og så gå op længere nordpå ad næste trappe tror jeg, men så bliver turen også længere.

Vi gik igennem skoven hvilket også var en rigtig fin tur.

Jeg er stadig på udkig efter andre lækre natur områder som er gode til vandring, så smid dem endelig min vej hvis i kender nogen. 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *